Prima pagină > traditii si obiceiuri > Sfantul Valentin – Valentine’s day – sarbatoare comerciala sau religioasa ?

Sfantul Valentin – Valentine’s day – sarbatoare comerciala sau religioasa ?


Pentru americani, Valentine’s day, pentru romani Sfantul Valentin, si ?

Si ce? Aceasta este intrebarea care se pune, merita sa ne intebam ce treaba are si Valentin asta printe noi ?

Sa vedem, se zice ca „don juanul” indragostitilor se pierde in timpuri indepartate  ale Imperiului Roman. Catolicii recunosc cel putin trei sfinti care ar purta numele de Valentin si toti trei au fost declarati martiri. Un izvor de legenda spune ca unul din ei ar fi  fost preot, prin secolul al IIl-lea in Roma. In acele vremuri imparatul Claudius al II-lea a hotarat ca barbatii necasatoriti erau mai interesanti pentru armata decat cei cu neveste si familii si copii, si a interzis casatoria pentru cei tineri. Astfel, a vrut sa faca din barbatii necasatoriti o armata puternica, din tineri soldati fara obligatii familiale. Eroul nostru, tinarul preot Valentin, nefiind de acord cu decretul emis, a oficializat in continuare casatorii, in secret, pentru tinerii indragostiti, pe ascuns de imparatul Claudius. A fost tradat si imparatul l-a condamnat la moarte !

O alta legenda spune ca Valentin, eroul nostru, este cel care ar fi trimis prima felicitare „model valentine’s, in timp ce se afla inchis in inchisoare in vremurile de demult. Se zice ca s-ar fi indragostit de fiica paznicului inchisorii si, inainte de a muri, a scris o scrisoare si a semnat-o „de la al tau Valentin”. Acest model de semnatura s-a transmis si in ziua de astazi si se foloseste cu ocazia acestei zile. De aici a aparut traditia de a trimite in ziua Sfantul Valentin, in 14 februarie, scrisori parfumate, inimioare, tot felul de lucruri amoroase, cu cererea „be my Valentine!” (fii Valentinul meu!).

Interesant nu ?

In zilele noastre, se zice ca Valentine’s Day este o sarbatoare importata din America, ca astia au reusit sa adapteze sarbatoarea asta vazand un interes comercial, o afacere. Cica in perioada asta de februarie nu mai era nimic important d.p.d.v. comercial si vanzarile erau slabe. Asa ca au gandit sa promoveze chestiile astea legate de afacerile in dragoste si, uite asa, au izbutit…de ne-au contaminat si pe noi romanii ca doar nu eram mai fraieri decit ei…sa nu avem si noi pe „Vale” al nostru !

Ce avem noi in comun cu chestiile astea? Pai avem, ca daca dovezile de dragoste ajung unde trebuie, la EL si la EA,  si mai se si prinde, e de bine, zau !

Nu-i asa ca o pereche de indragostiti in plus, o posibila cantare in plus ?

Pentru Valentin, fara nuuumar, fara nuuuumar, sa traiascaaaa….

A.B.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s